Regula celor 5 taburi…

O lume minunată, în care vom trăi… Dar numai dacă nu îți cade în cap biblioteca, biroul, netul, sau vreo cărămidă atunci când ești pe stradă. Bun venit pe blogul meu. Am să te rog să faci un scurt exercițiu. Ridică ochii către tab-urile browserului tău. Chiar în clipa asta ai mai mult de 5 pagini deschise? Hmmm! Dacă da, atunci nici textul meu nu va fi altceva decât o stupidă pierdere de timp.

5, 4, 3, 2, 1, Go!

Am lipit din nou eticheta succes pe acest text. Dacă am învățat câte ceva despre acest subiect, atunci înclin să cred că am avut cel mai bun profesor. La începutul său, succesul se măsoară cu două unelte simple: atenția și concentrarea. Cu mai mult de cinci pagini deschise pot să fiu sigur că îți lipsesc amândouă. Iar 5 este maxim. [Maxim… am zis!] Am dat startul pentru raliul tău personal. Îți poți concentra atenția pe 4 pagini? Dar 3? Sau 2… 1??? Hai că am pornit!

Atenția

Atenție, se închid ușile! sau poate chiar mai dur: Atenție, pericol de moarte! Atenția nu este unul dintre cele mai prietenoase cuvinte. De cele mai multe ori ascunde și o temere, o frică, un pericol real. Dar este și un îndemn pentru o recalibrare personală. Încerc să îmi ghidez toate simțurile către un singur stimul. Și deja este prea multă psihologie aici. Mult mai simplu s-ar traduce prin intenție: ceea ce am de făcut acum! O rază laser care să îmi ghideze acțiunea. Știu, sunt și dintre cei mai încrâncenați, dintre cei care văd acțiunea ca un lung șir de obstacole, de bariere ce merită trecute sau depășite. Fie și așa, pentru moment. Dar dacă textul s-ar sfârși aici, atunci aș spune doar atât: atenția ține de mine; de cât sunt eu de prezent în viața mea.

Concentrarea

Texte motivaționale? Desigur. Le citesc de ceva vreme. Din păcate nu am ajuns încă la o concluzie. Sunt câțiva înțelepți care consideră viața un maraton. Apoi vin alții care îmi șoptesc că ar trebui să sprintez, să alerg. Îi cred pe toți, chiar eu te-am invitat la un raliu personal. Dar când ajung să mă gândesc mai bine, mai apropiați de sufletul meu sunt cei care îmi spun: …încet, pas cu pas! Atenția este primul pas. De acolo se începe. Iar așa, pas cu pas, apare și concentrarea. Mai întâi acea privire tăioasă, acea focalizare către ceea ce este cu adevărat important pentru mine, iar apoi o deschidere. Și ne putem întoarce la numărătoarea firească… 1, 2, 3, 4… Concentrarea mă ajută să adaug câte ceva atenției inițiale. M-am pornit la drum, iar concentrarea mă ghidează.

Atenție + Concentrare = … Muncă

Am obosit deja. Și eu muncesc, și tu muncești, iar în cele mai multe cazuri acest cuvânt nu te trimite către plajele însorite. Acolo unde să nu faci nimic. Dar nimic = nimic! Cele mai mari bucurii le obținem… prin muncă! Dar câți dintre noi nu sunt gata obosiți ca să mai poată simți această bucurie simplă. Nu îmi face nici un fel de plăcere, așa poți spune acolo, la primul pas, cel al atenției. Dar, dacă e să continui, pas cu pas pe calea concentrării, orice ai avea de făcut și tot găsești ceva care să îți placă. Din păcate trebuie să te miști repede. Bucuria muncii tale trebuie să apară undeva la pasul 2, 3 sau 4. Căci altfel ne întoarcem la regula celor 5 taburi… Evit oboseala prin concentrare, atunci când pot să îmi găsesc motorașul voinței undeva în primii pași pe care îi am de făcut. Altfel, pot să renunț…

Regula celor 5 taburi…

Nu știu care este pasiunea ta. Nu știu ce îți place sau ce te bucură. Dar știu un lucru simplu. Dacă acum – da, chiar acum când citești acest text – ai mai mult de 5 pagini deschise, atunci începi să te risipești. Ai trecut de pragul concentrării, către o bine meritată oboseală. Poți să îmi spui că e o simplă distracție, dar distracția nu este muncă, iar de cele mai multe ori nu este nici bucurie, nici plăcere. Și chiar așa, pe cine încerci să păcălești?

Acum poți să închizi acest tab. Ți-am răpit deja ceva timp, un timp poate prețios pentru tine. Dar dacă ți-a plăcut ceea ce ai citit, atunci poate nu ești într-atât de egoist încât să nu dai mai departe. Prin link, prin like, prin e-mail, sau prin orice altă formă de socializare online. Îți mulțumesc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s